یکی از راههایی که بسیاری از مردم شروع به یادگیری برنامه نویسی میکنند این است که یک زبان برنامهنویسی محبوب را انتخاب کرده و ابتدا بدون هیچ مسیر خاصی به جلو میروند. این مسیر میتواند به شکل مشاهده و دانلود فیلم های دوره آموزش برنامه نویسی از مبتدی تا پیشرفته، انجام یک پروژه آموزشی، یا خرید تصادفی کتاب در مورد یک موضوع خاص باشد.
به ندرت برنامه نویسان با یک نقشه راه شروع می کنند در حالی که این افراد باید مجموعه ای از مفاهیم برنامه نویسی مرتبط با زبان انتخاب شده، ابزارهایی را که توسعه دهندگان هر روز از آن ها استفاده می کنند را در نقشه راه خود ترسیم کنند.
صحبت از انتخاب زبان برنامه نویسی شد شما با مراجعه به صفحه مذکور، میتوانید با بهترین زبان های برنامه نویسی در سال 2022 آشنا بشید.
در این بخش، یکی از نقشه های راه را به شما معرفی خواهیم کرد که در چند مرحله به توصیف هر یک از آنها خواهیم پرداخت. هر کدام یک مفهوم، زبان یا ابزار ضروری را مورد بحث قرار میدهند که برنامه نویسان حرفه ای از آن برای نوشتن کد، ساخت پروژههای حرفهای استفاده میکنند.
هر یک از این مراحل یک امر مهم، در ضرورت کد نویسی را مورد بحث قرار می دهد، مواردی که، حداقل دانستن وجود آن در ابتدای مسیر برنامه نویس شدن شما ضروری است.
لازم به ذکر است قبل از بیان کردن این مراحل شما به این نکته توجه کنید که، یقینا خواندن این مقاله شما را به یک برنامه نویس حرفه ای تبدیل نمی کند بلکه هدف آن است که مراحل را برای شما بازگو کنیم تا در یک مسیر درست به هدف خود در برنامه نویسی دست یابید.
نحوه کار زبان های برنامه نویسی را یاد بگیرید
اکثر کامپیوترها به یک CPU متکی هستند و یک CPU می تواند مجموعه ای از دستورالعمل ها را به صورت یک و صفر درک کند.
بنابراین، از نظر تئوری میتوانیم کدی بنویسیم که به شکل صفر و یک (باینری) به CPU میفهماند که چه کاری را انجام دهد. دستوراتی که به شکل باینری نوشته میشوند در اصلاح به آن ها، کد ماشین (machine code) میگویند.
این کار بسیار سخت به نظر میرسد، اما خیلی از برنامه نویسان حرفه ای جزئیات این کار را نمیدانند و نیازی هم ندارند که این موارد را بدانند. فقط کد مورد نظر خود را مینویسند (فقط همین)
در نهایت کد شما یا کامپایل می شود یا به کد ماشینی تفسیر می شود که می تواند توسط CPU شما اجرا شود.
یک زبان برنامه نویسی سطح بالاتر مجموعه ای از کلمات کلیدی، عبارات و قوانین نحوی قابل خواندن توسط انسان را ارائه می دهد که یادگیری، اشکال زدایی و کار با آنها برای افراد بسیار ساده تر است.
زبانهای برنامهنویسی ابزاری برای پر کردن شکاف بین نحوه درک مغز انسان از جهان و روشی که مغزهای کامپیوتری (CPU) دنیا را درک میکنند، فراهم میکنند.
به عنوان مثال، جاوا اسکریپت و پایتون زبان های تفسیری هستند در حالی که جاوا یک زبان کامپایل شده است. اینکه یک زبان کامپایل یا تفسیر شود (یا ترکیبی از این دو) پیامدهایی برای راحتی توسعهدهنده، مدیریت خطا، عملکرد و سایر زمینهها دارد، اما ما در اینجا به جزئیات آن نمیپردازیم.
مهمترین خط فرمان (Command-Line) را تمرین کنید
خط فرمان می تواند در نگاه اول میتواند ترسناک به نظر برسد. که معمولا در فیلمها بهعنوان یک صفحه سیاه مرموز با متن، اعداد و نمادهای نامفهوم در حال حرکت نمایش داده میشود. معمولاً با یک هکر شرور یا همکار نابغه فنی مرتبط است.
در واقع، این روش به ما این امکان را می دهد که بسیاری از کارهای مشابهی را که با ماوس انجام میدهیم از طریق خط فرمان انجام دهیم
دلیل اصلی استفاده از این روش این است، که می تواند سرعت و تمرکز یک برنامه نویس را به میزان قابل توجهی افزایش دهد.
میتوانید از خط فرمان برای مرور پوشهها، نشان دادن محتویات یک پوشه، ایجاد پوشه جدید، کپی و انتقال فایلها، حذف فایلها، اجرای برنامهها و موارد دیگر استفاده کنید. پنجره ای که در آن می توانید دستورات را در خط فرمان تایپ کنید ترمینال نامیده می شود.
به عنوان مثال وقتی شما در ترمینال عبارت pwd را تایپ میکنید، مکان فعلی ما را در سیستم نشان میدهد که ما در حال حاضر در کدام پوشه هستیم.
انتخاب محیط برنامه نویسی
انتخاب یک محیط برنامه نویسی به شما در کدنویسی بسیار کمک میکند. جدا از آنکه این شما هستید که کد را مینوسید ، حالا چه در notepad خود ویندوز، چه در محیط های برنامه نویسی حرفه ای دیگر
اما انتخاب یک محیط برنامه نویسی حرفه ای در سرعت و کمک به کد زدن شما بسیار حائز اهمیت است، از این رو پیشنهاد میکنیم که از یک محیط برنامه نویسی حرفه ای برای نوشتن کدهای خود استفاده کنید
در حال حاضر visual studio code یکی از پرطرفدارترین و محبوب ترین محیط های برنامه نویسی میباشد، جدا از محیط برنامه نویسی جذاب آن با توجه به پلاگین ها و افزونه های پرکاربرد آن ، به شما در کدنویسی کمک شایانی میکند.
انتخاب یک محیط برنامه نویسی بسیار سلیقه ای بوده و شما با جستجو، نصب و ارزیابی امکانات چند editor مختلف میتوانید محیط برنامه نویسی مورد علاقه خود را نصب کرده و شروع به کد زدن نمایید.
یادگیری HTML
شما می توانید HTML – مخفف HyperText Markup Language – را به عنوان ساختار یک صفحه وب در نظر بگیرید. با تعیین عناصری که باید نمایش داده شوند و ترتیبی که باید نمایش داده شوند، ساختار صفحه را تعیین می کند.
هر صفحه وب که تا به حال در مرورگر خود بازدید کرده اید دارای مقداری HTML است. هنگامی که از یک صفحه وب بازدید می کنید، وب سرور میزبان صفحه وب، مقداری HTML را به مرورگر شما ارسال می کند. سپس مرورگر شما آن را می خواند و برای شما نمایش می دهد.
اکثر صفحات وب حاوی مجموعه ای محتوا، از جمله عنوان، محتوای متن، تصاویر، لینک ها، سرصفحه ها و موارد دیگر هستند. تمام این اطلاعات به صورت HTML که ساختار صفحه را تعریف می کند ذخیره می شود.
نکته ای که باید در نظر داشت این است که HTML از نظر فنی یک زبان برنامه نویسی نیست، گرچه اغلب به عنوان “کد HTML” از آن یاد میشود.
HTML کاری انجام نمی دهد. ما HTML را اجرا یا اجرا نمی کنیم. HTML فقط در یک فایل قرار می گیرد و منتظر می ماند تا به یک مرورگر وب ارسال شود تا آن را به کاربر نمایش دهد.
یادگیری CSS
یک صفحه وب بدون CSS یا Cascading Style Sheets مانند یک کیک بدون خامه است. یک کیک بدون خامه با اینکه یک کیک است، اما اشتها آور به نظر نمی رسد!
CSS به ما اجازه می دهد تا ویژگی هایی مانند رنگ پس زمینه، اندازه فونت، عرض، ارتفاع و موارد دیگر را با عناصر HTML خود مرتبط کنیم. CSS هم مانند HTML زبان برنامه نویسی نیست.
شما میتوانید با مشاهده دوره آموزش HTML و CSS در سایت میرلند این دوره را دنبال کنید و به HTML و CSS مسلط شوید.
شروع برنامه نویسی سمت سرور با JavaScript
سوالی که اینجا برای ما پیش می آید این است که ، اگر ما میتوانیم از HTML برای ساخت یک صفحه وب و CSS برای زیبا جلوه دادن آن استفاده کنیم، پس چرا به جاوا اسکریپت نیاز داریم؟
پاسخ این است که ما از نظر فنی این کار را نمی کنیم. اگر از سایت ایستا که طراحی کردیم راضی هستیم، خوب است که فقط با HTML و CSS کار کنیم.
کلمه کلیدی در اینجا static (استاتیک) است. با این حال، اگر بخواهیم ویژگی هایی را به صفحات وب خود اضافه کنیم، مانند ایجاد پست ، عضویت و یا ورود و …، باید از یک زیان برنامه نویسی سمت سرور استفاده کنیم.
جاوا اسکریپت یک زبان برنامه نویسی است که به طور خاص برای وب سایت ها ایجاد شده است. همانطور که در بالا اشاره کردیم، بیشتر زبان های برنامه نویسی یا کامپایل یا تفسیر می شوند و برنامه ها معمولاً به صورت مستقل اجرا می شوند.
جاوا اسکریپت از این نظر تا حدودی منحصر به فرد است زیرا برای اجرای مستقیم در مرورگرهای وب طراحی شده است. این زبان به ما این امکان را می دهد تا سایت های ما بسیار پویاتر شود.
میتوانید کد جاوا اسکریپت را در فایلهای متنی با پسوند js. یا داخل تگهای script مستقیماً در HTML بنویسید.
برای سالهای متمادی، کد جاوا اسکریپت عمدتاً به اجرای درون مرورگرهای وب اختصاص داشت. اما پروژه Node.js نشان داد که جاوا اسکریپت می تواند در هر جایی اجرا شود.
از دیگر زبان ها برنامه نویسی سمت سرور میتوان به PHP اشاره کرد که سیستم مدیریت محتوا وردپرس نیز با این زبان نوشته است.شما علاوه بر اینکه میتوانید با PHP به طراحی سایت وردپرس بپردازید میتوانید در انجام پروژه های بزرگ نیز از این زبان برنامه نویسی استفاده کنید.